خطر انقراض گور ایرانی

گورخر ایرانی یا (Equus hemionus onager) متعلق به فردمن است و از زیرمجموعه های گونه ی گورخر آسیایی است و دارای ارزش اکولوژیکی ، زیبایی شناختی ، تحقیقاتی ، ژنتیکی ، بوم گردی و اقتصادی است اما در حال نابودی است و در حال حاضر کمتر از 1000 نفر آن ها باقی مانده اند.

طبق گزارشی در مجله دوستدار محیط زیست ، گور آسیایی قبلاً در خاورمیانه ، آسیای میانه و چین دارای جمعیت زیادی بودند ، اما فرزندان آنها اکنون در بیشتر مناطق منقرض شده اند و فقط در ذخیره های خارتوران شاهرود و بهرام گور در نی ریز قرار دارند. سه زیرگونه جزئی از زیرگونه ایرانی. استان فارس و ابرکوه پنج انگشتی هنوز در آنجا باقی مانده و مرکز تحقیقات ، تولید مثل و تولید مثل گورخر ایرانی در پارک ملی کویر گامسر 12 راس دارد.

به گفته آژانس حفاظت از محیط زیست ، گورهای ایرانی در بیشتر اوقات روز باز هستند اما در برخی مناطق به دلیل ناامنی شب ها باز هستند. گورها از نظر اجتماعی زندگی می کنند و زنان و کودکان گروه های جداگانه ای از مردان تشکیل می دهند. نرها غالباً تنها هستند و یا در گروه های کوچکی از چند ماده و جوان قرار دارند. این گونه سریعتر از اسب و خر است و قادر است مسافت طولانی را با سرعت متوسط ​​50 کیلومتر در ساعت بدود.

قبر ایرانی دارای حس بینایی ، بویایی و شنوایی بسیار قوی و قد بدن از 120 تا 142 سانتی متر است. این گونه شباهت زیادی به خر دارد و گوشه هایی بلند ، باریک و نوک تیز دارد. رنگ عمومی بدن نخود نارنجی است ، اما در مناطقی مانند کناره ها و کناره ها ، رنگ سفید متمایل است. این گونه دارای یک حاشیه سیاه در گردن و یک نوار قهوه ای در پشت است که تا دم امتداد دارد و نرها کمی تیره تر از ماده ها هستند.

زیستگاه اصلی این گونه در ایران در مناطق استپی و نیمه بیابانی با تپه ها و دشت های وسیع است. در گذشته ، این گونه به طور گسترده در ایران توزیع می شد و تقریباً در بیشتر مناطق نیمه بیابانی ایران وجود داشت ، اما امروزه فقط جمعیت كمی در این ذخیره گاه وجود دارد. زیست کره توران و برخی دیگر در بهرام گور استان فارس و کلمند یزد وجود دارد. استان

این گونه معمولاً از گیاهان مناطق استپی و نیمه بیابانی ایران مانند درمنه تغذیه می کند و وابستگی زیادی به آب دارد. در اواخر ماه ژوئن جفت می شود و پس از یک سال کره ای به دنیا می آید که برای مدت کوتاهی مادر را دنبال می کند. پروانه ها هنگام تولد حدود 25 کیلوگرم وزن دارند ، تا 8 ماهگی شیر می خورند و پس از سه سال قادر به جفت شدن هستند. ماده ها معمولاً هر دو سال یک بار و در بعضی موارد هر سال زایمان می کنند و در مدت زایمان برای مدت کوتاهی از گله جدا می شوند. شکارچیان طبیعی گورها پلنگ و در برخی موارد گرگ هستند.

طبق قوانین آژانس حفاظت از محیط زیست ، گور ایرانی از گونه های در معرض انقراض محسوب می شود و طبق فهرست سرخ اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) گونه های در معرض خطر ، به عنوان گونه های در معرض خطر (CR) طبقه بندی می شود. امروزه به دلیل تخریب زیستگاه این گونه ، اشغال آبخوری توسط حیوانات اهلی و شکار غیرقانونی به دلیل باورهای غلط مردم ، نسل این گونه در معرض خطر جدی انقراض قرار دارد.

طبق مجله دوستدار محیط زیست ، در سال 1997 ، سازمان حفاظت محیط زیست با هدف معرفی مجدد آنها به زیستگاه ها از ابتدا سال برای بقا و انتقال 10 گورخر به سایت توران به مرکز پارک ملی کویر با هماهنگی محیط زیست. بیو سمنان وارد عمل شد ، اما یک گورخر در ابتدای عملیات از بین رفت ، پس از عملیات زنده ماندن ، دو نفر دیگر در حین انتقال به پارک ملی کویر از بین رفتند. با این حال ، کمتر از سه ماه پس از این حادثه ، سازمان حفاظت محیط زیست از اجرای مرحله جدید انتقال گورخرهای ایرانی از استان یزد به پارک ملی کویر خبر داد و چهار گورخر با ترکیبی از یک نر و سه ماده زنده شده و با کامیون به محل پارک ملی کویر منتقل شد.

براساس مجله سازگار با محیط زیست ، گورهای ایرانی مانند خرس سیاه آسیایی و گوزن زرد ایرانی به دلایل عمده از جمله تخریب زیستگاه و شکار غیرقانونی از جمله گونه های در معرض خطر کشور هستند ، بنابراین توجه سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی حیات وحش گونه ها ضروری است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *